Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
Drugo
 
Vtisi
 
 
 
 
osrednji pokrovitelj
Obcina Postojna
 
medijski pokrovitelj
 
Radio 94 & NTR
 
 
festival omogočajo
KŠOPP

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Društvo podpornikov
   

Foto / vtisi

 
   

Koncert: Miha Debevec in Tomaž Rožanec - Spopad harmonik

20. 8. 2016
   
 
 
 
 
 
 

Miha Debevec je dvakratni absolutni zmagovalec najprestižnejšega tekmovanja na svetu v igranju na diatonično harmoniko (Attimis – Italija) ter zmagovalec številnih drugih pomembnih tekmovanj doma in v tujini. Že kar nekaj časa se posveča večinoma koncertiranju, pri čemer sodeluje s številnimi uglednimi institucijami. Pred zadnjimi tremi zgoščenkami z naslovi Dež in sonce (2016), Spopad harmonik (2007) in Izrazi harmonik (2011) - slednji dve skupaj s Tomažem Rožancem - je izdal tri samostojne projekte, in sicer kaseto z naslovom Prvak harmonikar – Miha Debevec (1994) ter zgoščenki z naslovoma Mladi virtuozi – Miha Debevec (1998) in Diatonična harmonija (2005).

Tomaž Rožanec je diplomant svetovno znane akademije za glasbo »Franz Liszt« Weimar (Nemčija). Izpopolnjeval se je pri veliko svetovno znanih pedagogov in koncertnih mojstrov, kot so Stefan Hussong, Matti Ranttanen, Margit Kern, Hugo Noth in drugi. Je dobitnik zlatega priznanja in srebrne plakete na območnem in republiškem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v igranju na koncertno harmoniko. V času študija je bil štipendist Zoisovega sklada in nemške fundacije »DAAD« za izredne talente. Občasno se ukvarja s teatrom in od leta 2009 poučuje na Glasbeni šoli Trebnje.

Izvajalca dosegata svoj prepoznavni glasbeni izraz z občuteno interpretacijo in virtuoznim obvladovanjem glasbila. Od drugih ustvarjalcev se ločujeta zlasti po tem, da se njun izvajalski opus ne omejuje le na preproste narodno-zabavne in ljudske skladbe, kar je značilno predvsem za diatonično harmoniko, ampak glasba prerašča tudi v druge, za ti dve glasbili zahtevnejše glasbene zvrsti. Poseben pomen dajeta kvalitetnim aranžmajem in izvirnim, unikatnim idejam, ki jih vnašata v svoj ustvarjalni proces. Z združitvijo obeh vrst harmonik (diatonične in klasične) so postale glasbene možnosti tako rekoč neomejene. Njun opus obsega priredbe od klasične in popularne ter vse do etno glasbe iz najrazličnejših koncev sveta (Slovenija, Francija, Rusija, Srbija, Makedonija, Argentina, Španija…). Miha Debevec in Tomaž Rožanec znata iz harmonik izvabiti presenetljive in drugačne izrazne možnosti, kar je vsekakor pomemben prispevek k izvirnosti in obogatitvi slovenske glasbene kulture.

 

 
     
     
   
     
Nazaj  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:   Dogodek še ni ocenjen.  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

 
Komentarji
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
 
 
Zmaj 'ma mlade
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004