Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
Drugo
 
Vtisi
 
 
 
 
osrednji pokrovitelj
Obcina Postojna
 
medijski pokrovitelj
 
Radio 94 & NTR
 
 
festival omogočajo
KŠOPP

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Društvo podpornikov
   

Foto / vtisi

 
   

Opera pod zvezdami

25. 8. 2018
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
... petje, igra, ples ob spremljavi klavirja - opera - trenutek, ko čas obstane in se sliši samo še dih, vzdih in srce se odpre, čustva dobijo prosto pot. Zgodi se čarobnost glasbe, ki prevzame vsako človeško srce, ga prepoji s svojo lepoto in umetnostjo nastopajočih. Operne arije, dueti, terceti, kvarteti … od Mozarta in Bellinija preko Rossinija in Donizzettija do Verdija in Puccinija.

Nastopajo:
Irena Yebuah Tiran - mezzosopran
Irena Yebuah Tiran je z odliko diplomirala na salzburškem Mozarteumu v razredu prof. Ingrid Mayr ter zaključila podiplomski študij - smer samospev v razredu prof. Wolfganga Holzmairja. Izpopolnjevala se je tudi pri sloviti sopranistki Grace Bumbry. Debitirala je v ljubljanski Operi, poleg tega pa je sodelovala tudi z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Bavarskim radijskim orkestrom, ansamblom Recherche, ansamblom Klangforum ... Kot članica vokalnega ansambla Nova na Dunaju je nastopila na festivalih v Salzburgu, Bregenzu, Styriarte, Wien Modern ... Nastopila je tudi v Beriovi Sinfoniji za 8 solistov in orkester z Dunajskimi Filharmoniki ter v praizvedbi Haasove opere Melancholia v pariški Nacionalni operi. Veliko se posveča izvajanju sodobne klasične glasbe. Sodelovala je pri številnih krstnih izvedbah tako slovenskih (Stanič, Habe, Dekleva, Petrič, Vrhunc, Kumar ...) kot tujih skladateljev (Furrer, Haas, Lang, Gruber, Muetter ...). Je tudi članica Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Redno sodeluje z novomeškim Anton Podbevšek teatrom in poučuje petje na novomeški glasbeni šoli.

Mojca Bedenik - sopran
Mojca Bedenik, diplomantka glasbene pedagogike in sopranistka, se je po končanem šolanju solo petja na nižji in Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pod mentorstvom prof. Marka Bajuka vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljano k profesorici Ireni Baar. Junija 2006 je diplomirala v razredu prof. Irene Baar pod mentorstvom doc. Vlatke Oršanić. Med njene pomembne vloge štejejo vloga Janka iz Humperdinckove opere Janko in Metka za otroke v Cankarjevem domu. Vlogi Laurette in Nelle iz Puccinijeve opere Gianni Schichi, s katerima je nastopala po večih mestih v Italiji vključno z nastopom v teatru Tripcovich v Trstu. Vloga Adine iz Donizettijeve opere L’Elisir d’amore, s katero je nastopala po Italiji v slovenskem kulturnem gledališču Trst, Palmanova, Monfalcone, Artegnia, v Sloveniji pa v poletnem gledališču Studenec. Izpopolnjuje se v mednarodni pevski šoli Accademia Lirica Santa Croce, ki jo vodi maestro operni pevec Alessandro Svab. Med preostale uspehe štejejo srebrno priznanje in nagrada za najboljšo izvedbo slovenske pesmi leta 1999 in sodelovanje s Filharmoničnim orkestrom Slovenije leta 2004. Sodelovala je na Festivalu Carniola, Mednarodnem festivalu v Postojni ... S kvintetom Dori je v novembru 2003 posnela in izdala zgoščenko Slovenske narodne pesmi, a cappella za solo sopran in moški kvintet. Med 1999 in 2002 je pela tudi v komornem zboru Ave.

Blaž Gantar - tenor
Blaž Gantar se od rosnih let ukvarja z glasbo in dolga leta je kot zelo nadarjen pozavnist aktivno igral v mnogih orkestrih, big-bandih in skupinah širom Slovenije. S petjem se je začel ukvarjati pri prof. Mateji Arnež Volčanšek in prof. Janku Volčanšku.​ Med študijem je nastopil v Slovenski filharmoniji na zaključnem koncertu ter v scenski postavitvi Novakovega Figara. Leta 2008 je prav tako v Slovenski filharmoniji nastopil kot Franjo v Gorenjskem Slavčku (Anton Foerster) ter na dveh koncertih kot solist z zborom SGBŠ Ljubljana. Leta 2009 je po srečnem naključju pričel sodelovati s primadono Dunjo Vejzović, ki poučuje na Operni šoli v Stuttgartu. V marcu istega leta je kot Tony s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije v Cankarjevem domu izvedel štiri ponovitve koncertne izvedbe Bernsteinove West side Story. V letu 2011 je dosegel prvi mednarodni uspeh. Aprila je v najstarejšem švicarskem mestu Chur v boju za vlogo Alfreda tekmoval z več kot 120 udeleženci iz 12 različnih držav in bil po mnenju komisije najprepričljivejši. V avgustu je tako debitiral v Verdijevi Traviati, ki je požela veliko uspehov in sedem ponovitev, zadnjo celo v sloviti dvorani Tonhalle v Zürichu. Na povabilo organizatorjev festivala v italijanskem mestu Varese je v septembru še enkrat zapel kot Alfredo. Konec leta 2011 se je na prestižnem tekmovanju Magda Oliveiro v Milanu uvrstil v polfinale ter z Verdijvo Traviato debitiral tudi v ljubljanski operi, prav tako pa sodeloval pri številnih ponovitvah.

Darja Mlakar - klavir
Darja Mlakar Maležič je začela s svojo glasbeno izobrazbo pri devetih letih z igranjem klavirja pri prof. Marjani Križman, kasneje pa se je temu pridružilo še violončelo. Srednjo glasbeno glasbeno šolo je zaključila pod mentorstvom prof. Gite Mally. Leta 1999 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani z odliko diplomirala v razredu prof. Dubravke Tomšič-Srebotnjak, leta 2002 pa še iz klavirske pedagogike. Že v času študija, pa tudi po njem, je imela več samostojnih in komornih koncertov po Sloveniji, Avstriji, Hrvaški in Italiji. Poleg študija se je še dodatno izobraževala na mojstrskih tečajih pri Jacobu Lateinerju, Martynu van den Hoeku, Robertu Wardu ter Arnulfu von Arnimu.
Trenutno je korepetitorica in profesorica klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer se posveča predvsem delu z mladimi pevci. Sodeluje tudi z uveljavljenimi pevci tako na koncertih kot mojstrskih tečajih. Več let je igrala v otroških opernih predstavah (Humperdinck: Janko in Metka, Mozart: Bastien in Bastiena, Cui: Rdeča kapica), sodeluje pa tudi v predstavah Slovenskega komornega gledališča.

Dejan Heraković - bariton

Režija: Eva Hribernik
 

 
     
     
   
     
Nazaj  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:   (5.00)  
Oddanih glasov   2  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

 
Komentarji
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
 
 
Zmaj 'ma mlade
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004